nikolauskangas

Työ ei ole sitä mitä teet saadaksesi palkkaa

Saku Timonen kirjoittaa lähes päivittäin uuden blogin siitä kuinka työstä, tai "kuntouttavasta työtoiminnasta" ei makseta palkkaa. Suora lainaus Timosen blogista:

"Kaikkien vielä toistaiseksi palkkatyössä olevien on aika opetella työelämän uusi ja ainoa sääntö: Työstä ei makseta palkkaa."

Mielestäni Saku Timonen on oikeassa. Meidän kaikkien on opeteltava määrittelemään työ aivan toisin, kuin että millainen palkka siitä maksetaan, riippumatta siitä olemmeko "palkkatyössä" vai emme.

Viime viikolla kaverini esitteli täysin tajunnanräjäyttävän konseptin, jonka avulla voi helposti lähestyä asioita uudesta näkökulmasta: 65 alkusanaa. Kielet eivät ole yhdenmukaisia toistensa kanssa, eli samoja sanoja ei ole kaikissa kielissä, mutta nämä 65 sanaa ovat. Ja näiden 65 sanan avulla voidaan selittää kaikki muut maailman sanat. Näiden 65 sanan joukossa ei ole sanaa "työ". Toisin sanoen on olemassa kokonaisia kansoja, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan työn tekemisestä siinä määrin kuin me sen käsitämme.

Lähes päivittäin facebook-feedissäni käydään raivoisaa taistelua siitä, että mitä pitäisi tehdä, jotta Suomi nousisi lamastaan. Usein puhutaan työstä. Siitä kuinka ihmisten pitäisi ryhdistäytyä ja mennä töihin, tai kuinka kapitalistit riistävät kaikki työn hedelmät. Väitellään siitä että, luoko työn tarjonta kysyntää vai toisinpäin. Toisessa kommentissa vakuutellaan sitä että leikkaaminen aiheuttaa työttömyyttä, kun taas seuraavassa ollaan täysin vakuuttuneita siitä, että leikkaukset tulee tehdä välittömästi ja ammattiyhdistysliike poskettomine työehtoineen tulisi ajaa alas, tai "kohta me olemme kaikki työttömiä". Työaikaa pitää lisätä! Ei vaan pitää tehdä vähemmän mutta tuottavampaa työtä!

Tiedä häntä. Äkkiseltään vaikuttaa siltä, että keskustelun osapuolet eivät edes keskustele samasta asiasta. Mutta näinhän se asia on, ihmiset tarkoittavat sanalla "työ" niin eri asioita, että keskusteleminen on mahdotonta. Siispä on aika ottaa 65 sanaa käyttöön, ja selittää sanan työ merkitys siten, että voit käydä kertomassa sen vaikka eristyksissä olleelle alkuasukasheimolle, jonka jälkeen he ymmärtävät asian paremmin kuin suurin osa meistä, jotka pidämme itseämme niin viisaina. "Kuusvitonen" on uusi ELI5 - "Explain Like Im Five". Sanotaanhan ettet ymmärrä asiaa ennen kuin pystyt selittämään sen mummollesi. Entäpä ihmisille, jonka kielessä ei ole sanoja niille asioille millä päivittäin maailmasi käsitteellistät?

Työ selitettynä 65 alkusanalla:

"Työ on sitä kun ihminen tekee sellaista asiaa mitä joku muu ihminen haluaa."

Määritelmä ei vaikuta ihmeelliseltä, mutta auttaa melko hyvin hahmottamaan työhön liittyviä ongelmia ja käsitteitä. Ensinnäkin huomioitavaa on, että työ on nimenomaan jotain sellaista, mitä joku toinen ihminen haluaa, ei työn tekijä. Eli kun teet töitä, pitäisi ajatella sitä toista ihmistä, "asiakasta". Siksi joskus työ voi tuntua epämiellyttävältä; pitäisi opetella ajattelemaan ja toimimaan töissä sen perusteella että mitä joku toinen, "muukalainen" kokee haluttavan arvoiseksi. Toiseksi määritelmästä käy selväksi, että ihminen ei valitse työtään. Emme voi määrätä mitä muut ihmiset haluavat. Hyvässä lykyssä voimme ehkä valita asiakkaamme, eli ne ihmiset joiden toiveita haluamme toteuttaa.

Lisäksi tämän määritelmän perusteella sana "työtön" tai "työttömyys" saa täysin eri merkityksiä. Yleisesti pidetään huonona asiana jos on paljon työttömiä. En tiedä tarkkaan ottaen mitä sillä vaalilupauksissa tarkoitetaan, mutta jos on paljon sellaisia ihmisiä jotka eivät tee asioita joita muut ihmiset haluavat, on helppoa ymmärtää että siitä voi seurata ongelmia.

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa että rahasta (joka ei kuulu alkusanoihin) tai varsinkaan palkasta, osingoista, veroista, verottomista osingoista, työeläkemaksuista, sivukuluista, kommunismista, kapitalismista, uusliberalismista tai mistään muustakaan jargonista mitä näissä keskusteluissa tulee esiin, ei tässä määritelmässä puhuta mitään. Näitä asioita ei ole tässä määritelty, ne jääköön jollekin minua viisaammalle määriteltäviksi. Tässä tekstissä ei väitetä, että työstä ei pitäisi maksaa palkkaa. Tässä tekstissä väitetään, että sanaa "työ" ei määritellä palkan kautta.

Kertomani määritelmä työstä ei tietenkään ole absoluuttinen, mutta periaate on luja: sinun joko pitää hyväksyä ehdottamani työn määritelmä siitä käytävässä keskustelussa, tai pystyä määrittelemään uusi ehdotus työn määritelmäksi alkusanojen avulla; otan mielelläni parannusehdotuksia vastaan. Olisi joka tapauksessa äärimmäisen mielenkiintoista nähdä miten somekeskutelu muuttuisi jos vaahtoavat kommentoijat laitettaisiin määrittelemään mitä he sanoillaan tarkoittavat. Veikkaan että keskustelun sävy saattaisi muuttua melko hillityksi, filosofiseksi ehkä jopa miellyttäväksi.

Ed Catmull kertoo kirjassaan Creative Inc. kuinka ennen Pixarin perustamista hän kysyi Steve Jobsilta, huolissaan huhuista Jobsin ehdottomasta luonteesta, että mitä tapahtuu silloin kun hän on eri mieltä kuin muut. Jobsin vastaus oli paljonpuhuva: "Jos en pysty pääsemään muiden ihmisen kanssa yhteisymmärrykseen, niin silloin vain selitän asian niin selvästi, että lopulta he ymmärtävät kuinka asioiden kuuluisi olla." Epäilemättä Jobsilla oli kärsivällisyyttä ja kykyä selittää asiat niin yksinkertaisesti, että toinen osapuoli ymmärsi lopulta olevansa väärässä[sic].

Kaikki varmasti tietävät sen raivostuttavan tunteen väittelyssä, kun "ne kaikki muut tyhmemmät ihmiset" eivät vain tunnu ymmärtävän että olet oikeassa, ja kuinka asioiden kuuluisi olla. Silloin on hyvä osata vääntää asia rautalangasta, vaikkapa 65 alkusanan avulla. Don't be the troll. Be like Steve.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat